Domowa wędzarnia Borniak

Zbliżała się zima. Nie przepadaliśmy za tym czasem, ponieważ należeliśmy do osób które lubiły być w ruchu. Cała nasza rodzina praktycznie uprawiała jakieś sporty. Zimą zawsze musieliśmy szukać sobie jakiegoś zajęcia, żeby się nie zanudzić. Tęskniliśmy też za wspólnymi wyjazdami nad morze i za smakiem pysznej ryby wędzonej.

Decyzja o wędzarni w domu

wędzarnia borniakTata któregoś dnia wpadł na pomysł, że wędzarnia Borniak byłaby dla nas idealna. Chciał ją kupić jeszcze tego samego dnia. Stwierdził, że dzięki niej moglibyśmy zająć się czymś zimą. Najpierw poczytał trochę o parametrach wędzarni i dowiedział się, że idealnie nadaje się do użytku domowego. Mieści 20 kilogramów, więc można sporo do niej włożyć. Dzięki możliwości utrzymania stałej wysokiej temperatury skracał się czas wędzenia. Cała rodzina nie mogła się doczekać na możliwość wypróbowania uwędzonych produktów. Dlatego nie zwlekając zamówiliśmy wędzarnię, żeby jak najszybciej mogła do nas dotrzeć. Mama w oczekiwaniu sprawdzała różne przepisy i kupiła już cały zestaw mięs do wędzenia. Ważny był tez fakt, iż wędzarnia została wykonana ze stali nierdzewnej, dzięki czemu mogliśmy mieć pewność, że po jakimś czasie nie zardzewieje i długo będziemy mogli z niej korzystać. Takim głównym powodem naszego zakupy był fakt, iż takie mięsa i ryby będą o wiele zdrowsze niż sklepowe. W sklepach nie ma się pewności, co było używane do wędzenia, a tak mamy naturalny produkt.

Po zakupie wędzarni, każdy z nas miał okazję rozwijać swój zmysł smaku. Próbowaliśmy ciągle nowych mięs, robiliśmy różne kombinacje. Proces wędzenia był niezwykle prosty, nawet dzieci wiedziały, gdzie co należy wcisnąć. Dostaliśmy też książeczkę z instrukcją, ile dane mięso, czy ryby należy wędzić, co było niezwykle pomocne.